Witamina B3, określana także jako niacyna, witamina PP czy kwas nikotynowy, to witamina syntetyzowana przez organizm ludzki. Niestety są to zwykle niewystarczające ilości, a niacyna jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jakie spełnia role?
Dla mózgu, układów hormonalnego i odpornościowego
Niacyna jest niezbędna, by zachować prawidłowe funkcje mózgu oraz układu odpornościowego. Jej niedobór może skutkować wystąpieniem pelagry, co objawia się bezsennością, zaburzeniami psychicznymi, ogólnym osłabieniem, biegunkami, zmianami na skórze oraz stanami zapalnymi jamy ustnej. Najbardziej na pelagrę narażeni są alkoholicy.
Niacyna ma za zadanie zachować prawidłowe funkcjonowanie obwodowego układu nerwowego, ponadto bierze udział w syntezie hormonów płciowych, tyroksyny, kortyzolu i insuliny. Wykazuje zdolności do wzmacniania komórek odpornościowych. Wedle szwajcarskich naukowców, niacyna jest w stanie poprawić nastrój, wpłynąć na poczucie pewności siebie czy złagodzić stany lękowe.
Nie tylko niedobór niacyny może być groźny dla organizmu. Jej nadmiar wpływa na zwiększanie oporności na insulinę u osób dorosłych, które są zagrożone wystąpieniem cukrzycy insulinozależnej. Przedawkowanie niacyny prowadzi do arytmii serca, zmian skórnych oraz martwicy wątroby.
Źródła niacyny
Witaminę B3 spotykamy przede wszystkim w mięsie i przetworach mięsnych. Największą jej ilość zauważa się w mięsie drobiowym i wieprzowym, a także w wątrobie. Osoby, które chcą zadbać o uzupełnienie niedoborów niacyny, spośród produktów roślinnych powinny szczególną uwagę zwrócić na produkty zbożowe i ziemniaki. Znajdujemy ją również w grzybach i w jajach.
Niacyna – działanie
Poza korzystnym wpływem na mózg i układ nerwowy, niacyna jest ważna także z innych powodów. W organizmie przyczynia się do obniżenia poziomu „złego” cholesterolu – LDL. Jest w stanie poprawić stan włosów, skóry i paznokci. Dzięki witaminie B3 dochodzi do wzrostu poziomu neutrofilów, co z kolei jest korzyścią dla sprawniej funkcjonującego układu odpornościowego.