Naturalne właściwości oleju z czarnuszki – dlaczego jest tak cenny?

Zioła zawsze były cenione w różnych kulturach za swoje prozdrowotne właściwości. Stosując je, ma się pewność, że proces leczenia jest zdrowszy i bezpieczniejszy. Owszem, czasami jakieś skutki uboczne mogą się pojawić, ale są to przypadki rzadkie i występują szczególnie w przypadku nieznajomości ziół.

Czarnuszka siewna to roślina, która zdobywa sobie coraz więcej zwolenników. Cieszy się niebywałą popularnością ze względu na niebywałe wartości odżywcze, ale też walory smakowe. Dlatego wykorzystuje się ją także w kuchni, jako korzenną przyprawę o wyrazistym gorzkawym smaku i zapachu. Może nie jest smaczna i niektórym trudno się do niej przyzwyczaić, ale warto mimo wszystko zażywać czarnuszkę w celach leczniczych i profilaktycznych.

Ziarenka czarnuszki pełne są cennych witamin z grupy B, E, F i A, biotynę oraz takich pierwiastków jak: wapń, selen, cynk czy magnez. Oprócz tego zawierają cenne olejki eteryczne, wykazujące właściwości antyoksydacyjne, beta-karoten i przeciwutleniacze. To właśnie dzięki nim czarnuszkę można stosować także do celów kosmetycznych, jak i inhalacji. W czarnuszce znajdują się także cenne nienasycone kwasy tłuszczowe.

Nie ma chyba drugiego, podobnego preparatu ziołowego, który miałby tyle zalet, co olej z czarnuszki. Właściwości jego są nieprzecenione, można go stosować na różne sposoby i wykorzystywać w różnych celach. Jednym z jego zastosowań jest kosmetyka. Olej ten idealnie działa na podrażnioną skórę, łagodzi zapalenia i radzi sobie z takimi chorobami jak łuszczyca, grzybica czy trądzik. Lepiej goją się rany i naskórek staje się gładszy. Zmienione miejsce należy przemywać wacikiem nasączonym olejem najlepiej dwa razy dziennie.

Wiele osób, mających problemy z łupieżem i chorobami skóry głowy również zaopatruje się w olej z czarnuszki. Jak stosować go, aby sobie pomóc? Najlepiej podczas kąpieli stosować olej z czarnuszki na włosy od nasady aż po same końce i pozostawić na głowie ok. 30 minut, aby cenne składniki dobrze się wchłonęły. Można oczekiwać, że po takiej kilkurazowej kuracji włosy nabiorą blasku, nie będą wypadać i kruszyć się oraz przyspieszony zostanie ich wzrost. Jeśli chcesz poczytać więcej o tym, jak stosować w celach kosmetycznych olej z czarnuszki forum internetowe tematyczne powinno choć w części spełnić Twoje oczekiwania. Więcej informacji zdobędziesz na stronach z artykułami medycznymi, na blogach czy w pismach branżowych lub zbliżonych do nich profilem.

Przeciwgrzybiczny, przeciwwirusowy i antybakteryjny – takie podstawowe cechy ma olej z czarnuszki. Opinie na jego temat mówią same za siebie. Wspomoże w chorobach nerek, układu pokarmowego, w stresie, różnego typu infekcjach układu oddechowego, bólach zatok, cukrzycy i wielu innych dolegliwościach. Tylko do Ciebie zależy, do czego wykorzystasz cenny olej z czarnuszki i jak długo będziesz go stosować. Warto spróbować i sprawdzić na sobie jego działanie.

Poniżej grafika udostępniona dzięki uprzejmości Apteki Gemini (kliknij, aby powiększyć)

gemini infografika

Polecane wpisy

About the Author: admin